fredag 26 april 2013

Mat




Jag köpte nyligen tre matrelaterade böcker från 1960-70-talet, på Röda Korset i Bollnäs, för fem kronor styck. Jag är tyvärr inte så överdrivet road av matlagning, men det hindrar mig inte. Jag ska undersöka det ämnet också. Jag gillar ju att äta.
Sen kan jag alltid hänvisa till det fantastiska "Den bruna maten"-gänget, som dessutom har kommit ut med en bok! Härligt!
Titta in här: http://denbrunamaten.se/
Missa inte Historieätarna, Public Service när det är som allra allra bäst! 
Jag får rysningar bara av att se själva introt - så bra är det!
Titta här:


På bilden högst upp syns några av mina matböcker, som ni ska få ta del av.

Överst, "Lilla laga gott boken" som har alldeles underbara illustrationer av Rita Rapp-Lennmor. Rabén & Sjögrens förlag. "Sysselsättningsbok 7" står det, och jag skulle verkligen vilja ha de andra böckerna i serien också! Den här köpte jag på Tradera. 

Eftersom det snart är maj, kommer här ett uppslag från ovan nämnda bok. Vårmiddag med kyckling, pommes frites och sallad. Till efterrätt bjuder du på änglamat, eller en god smulpaj.
Jag röstar för smulpaj! Änglamat har jag aldrig ätit vad jag kommer ihåg, men det är nog inte riktigt i min smak.

Här kommer receptet ur boken:
En god smulpaj:
4 dl äpplemos (sylt) eller 1 paket djupfrysta bär, 1 1/2 hg margarin, 3 dl vetemjöl, 2 msk socker.
Smörj en ganska stor kakform. Lägg i moset och bären. Mjölet och sockret blandas med margarinet tills det blir smuligt och läggs över bären. Hacka nötter eller mandel och strö över.Grädda i 225 grader i 25 minuter. pajen ska vara gyllenbrun och ska serveras ljum. Vispad grädde eller vaniljsås är gott till.


Sen kan man alltid använda smör istället för margarin. Vill bara säga det.


Jag använde mig av ett "brunt kort" för ett tag sen, och gjorde den här smulpajen.
Hade tänkt dela med mig av det receptet också, men självklart är just det försvunnet, nu när jag letar bland receptkorten...


Fick ett gäng receptkort av väninnan Birgitta för ett par år sen, och det är riktigt kul att bläddra bland dem. Och (för min del, än så länge mest i tanken) tillreda en och annan rätt. 

Avocadon här nedan, skulle jag kunna tänka mig, till exempel.







Men apropå änglamat och desserter; när jag var liten - på 70-talet - brukade mamma göra "Vaniljskorpor" eller "Slurpskorpor" som vi också kallade dem, serverade med nyponsoppa. Jättegott tycker jag fortfarande. Länge sen jag åt...
Blanda mjölk, socker och vaniljsocker i en stor skål, och lägg i skorpor. Sen ska de luckras upp och bli mjuka, och då lägger man dem i tallriken, där man redan har hällt nyponsoppa. Klart! Och GOTT! 

En annan favorit vi åt (ja, vi åt efterrätt i princip varje dag), var klappgröt! Jag gjorde det nyligen, men det var bara jag som åt. Sonen Bosse ville inte ens smaka, och sambon Jocke äter inte gröt över huvud taget...


Här kommer ett recept för fyra personer:
5 dl vatten

1 1/2 dl saft (hallon, svartvinbär eller liknande)

1 dl mannagryn

2 tsk vanillinsocker


Koka upp vattnet och saft. Häll i mannagrynen medan du vispar. Låt gröten koka upp, och låt den sen småputtra på svag värme i cirka fem minuter.

Sen vispar man gröten kraftigt tills den blir kall och riktigt fluffig! Blanda i vanillinsockret när gröten är kall.
Serveras med mjölk. 
Och hemma hade vi alltid krossat hårdbröd i också. Jag gillar ju när det blir mjukt av mjölken, precis som vaniljskorporna.
Äter förstås semla med mjölk också.


I "Bjudningsboken (nr 5)", utgiven av Semic, berättar åtta matexperter om sina bästa recept. Dessutom en "Liten vinguide", "20 tips för en lyckad fest" och en receptsamling.


Några valda delar: "Ett värdfolk som inte är jäktat, inte forcerat glättigt, inte "slut" av jobbiga förberedelser är kanske det viktigaste för att det ska bli lyckat" • "Planera i god tid" • "Städa inte - fräscha bara upp!" • Extra klädstång, glada galgar. Har ni tid någon gång, så måla en rad galgar i en festlig färg, gult, orange, knällskärt. Det ser trevligt ut med likadana och dem har man ju alltid användning av." • "Förbered maten två dagar i förväg. Laga färdigt dagen före." • "När gästerna kommer: mjuk, glad musik som inte tar död på samtal, levande ljus. Det skapar genast stämning. Ha ett par drinkar klara" • Efter maten: "Nu är det roligt att prata med nya gäster, så sitt inte kvar och drick kaffet vid bordet." • "Kaffet är bryggt i förväg och väntar i termoskannor." • "En mjuk kaka kan vara gott till kaffet. Något annat behövs inte efter denna kraftiga middag" • "Frukt och mineralvatten ställs fram när kaffekopparna försvunnit i köket. Eventuellt också en vinbål." • "Nattmacka? Kan vara bra att ta till både för att markera början till slutet och för dem som dansat sig hungriga. Kan bestå av en stor kruka med senapsgravad strömming, hårt bröd, smör, öl. Görs ett par dagar innan." • "Plocka ut alla glas i köket när festen är över. Spola tallrikar rena från rester. Vädra rummen. Och sov så gott efter en, hoppas vi, lyckad fest!"


VÄSTKUSTSALLAD
En svensk specialitet som är bland det godaset att bjuda på! Skaldjur och grönsaker varvas med ägg och ost.


VÄRDINNERÅD




Tre Ess Lyx bjudlexikon för moderna värdinnor. 
Jojo, man tackar!
Det är alltså "Margarinbolaget AB" som gett ut denna bok, och det märks - tydlig produktplacering! Margarin i massor, blandat med de fina tipsen, som kan vara allt från blomsterarrangemang och dukning i olika teman, till recept (förstås) och underhållning i form av filmförevisning, lekar och spel.





Underhållning
"Konsten att regissera en bjudning väl, är att få t ex underhållningen att verka lätt improviserad"


Dans

"En duktig och road dansör som instruerar gästerna i allra senaste modedansen brukar ofta uppskattas"


Filmförevisning

"Berätta bara sådant som intresserar alla gäster, t ex när det gäller utlandsvistelser, bilder av barnen etc



Lekar
"Be gärna någon vän att hjälpa Er med genomförandet.

Vännen är självklart vidtalad i förväg, men med reservation att stämningen måste vara rätt för att föreslå en lek. Annars utgår leken eller sparas till senare."


Presenter

"Man kan också dela ut "utklädsel" till gästerna när de kommer - t. ex. hattar, solglasögon, mustascher, masker, flugor i fantasimönster etc. Trevligast är att låta gästerna välja."





Ung värdinna

"Premiär som värdinna på egen hand! Det känns lite nervöst för tonårsflickan...men allt går över förväntan bra. Med penna och papper i hand planerar hon sin bjudning från början till slut"



"LÄCKRA SMÖRGÅSAR", ICA-förlaget 1966. 

I den här boken finns det både varma och kalla mackor, fyllda bröd och smörgåstårtor, portionssmörgåsar, munsbitar, coctailsandwishes, uflyktsmörgåsar, danska smörgåsar med mera, och så recept på några drycker som kan passa till.

Ett exempel ur boken:

H. C. Andersens favoritsmörgås

4 rågbrödskivor

skinkflott

4 salladsblad

16 stekta baconskivor

2 tomater i skivor
150 g leverpastej
köttsky
flagad pepparrot

Bred matfettet på tunt skurna rågbrödskivor. Lägg på salladsblad och täck hela smörgåsen med rader av bacon. Lägg på en rad tomater, en tjock rand med leverpastej samt långa strimlor av köttsky. Flagad pepparrot strös över eller läggs i en luftig hög vid sidan.

Hemma hos oss åt vi många goda smörgåsar under min uppväxt. Varma mackor med skinka, senap, ananasring och ost var inte helt ovanligt, smörgåstårta med allehanda goda fyllningar, snyggt garnerade när det var fest/födelsedag, och så mammas både snygga och goda mackor som fortfarande serveras ibland då det kommer gäster hos mor och far. Måste ta en bild på dem nån gång!
Andra maträtter jag minns från barndomshemmet: Kycklingrisotto med kall currysås, lax med "skarpsås", kokt gädda med pepparrotsås och olika rätter med älgkött (som vi hade gott om). En av älgkötträtterna var "lavaström". En "vulkan" av potatismos med en grop i mitten, där man hällde såsen med små bitar av älgkött som rann nerför vulkanen. Gärna med "härs å tvärs" till (haricots vert). Och självklart fylld falukorv i ugn.
Annars var den typiska festmaten hos familjen Hansson en soppa i förrätt (farmor brukade bjuda på kålsoppa, och mor på grönsaks- och köttfärssoppa), och hälsingeostkaka med saftsås i efterrätt. Barnen fick dricka apelsinjos (Kalle Ankas) blandat med sockerdrika, och de vuxna drack lättöl, eller svagdricka. Sedan kaffe med kakor, och ibland en tårtbit på det. Ska det va så ska det va! 

Den som inte har ätit hälsingeostkaka förr, bör prova så fort tillfälle ges! 


Apropå svagdricka. Eget mjöd gjordes hemma vid några tillfällen. Så låg alkoholhalt att barnen kunde dricka, och jag tyckte det var gott! Här är receptet.



Här kommer ett par till av mammas recept.

Russlimpan och fyrstekakan, som jag älskade som barn!

1971 publicerades den 39:de årgången av Husmoderns köksalmanack av Åhlén & Åkerlunds förlags AB i Stockholm.
"Den stimulerande, uppfinningsrika och pålitliga hjälpredan och följeslagaren i hemarbetet under hela året"
Husmoderns köksalmanack 1971 har som alltid plats för anteckningar av olika slag: gäster man haft under året och vad man bjöd på, konserverings- och frysboxjournal, fullständig kassabok m m.


Inte konstigt att husmödrarna alltid satt i köket med en penna i hand, så mycket som måste fixas och antecknas! En pelargon i förgrunden skulle det visst också vara, och så det väna leendet som visar att hon fixar allt som behövs i hemmet.


Nu är det som sagt snart maj, så här kommer några tips från majavsnittet till er husmödrar
Maj

"Det är med maskrosor som med strömmingen, vore den svåråtkomlig och dyr, skulle den räknas som lyx. En diktare har kallat maskrosen för surrogatros, strömmingen kan vi kala fattigmanslax. För visst är maskrosen vacker, kom inte och säg annat. Och strömmingen är god. Urbenad stekt kall strömming på varmrostat, smörat knäckebröd - ah!"


Något gott att dricka

SANGRIA

Skär tunna skivor av 1 apelsin och 1 citron och lägg i en skål. Blanda ner små bitar av 1 äpple, 1 päron och 1 hg druvor. Slå på 1 flaska rödvin, låt det dra. Blanda i en liten sockerdricka, spetsa ev med madeira och lägg i is.


TOMATDRINK

Fyll en shaker till 1/3 med is. Häll i 1 burk tomatjuice (3 dl) saften av 1 citron, salt, vitpeppar, 1 tsk HP-sås. Skaka kraftigt och sila.

CITRUSCOCTAIL
Fyll en shaker till 1/3 med is. Häll i 3 delar apelsinjuice, 1 del pressad citronsaft och 1 tsk florsocker. Skaka kraftigt och sila.

Matförslag för varje dag, hela året!
Fin middag med gäster

Smörgåstårta till välkomstdrinken - på stående fot • Lax i ugn • Marys Äppelflarn


Kronärtskocka nämns då och då i olika böcker, och verkar ha varit väldigt poppis under 70-talet. 

I "Lilla nostalgiboken 70-talet" (och i stora med förstås), finns det också några recept som kan ses som typiska för 70-talet.
Köp här:


DEN BRUNA MATEN
Sanningen om 70-talets kokkonst
 Man kan inte bli annat än glad när man bläddrar, och läser i Familjen Bruuns bok "Den bruna maten - sanningen om 70-talets kokkonst", Galago förlag. Glad, för att hela idén är så galet rolig och för att det är så roligt skrivet, och imponerad för att de haft tålamodet - och modet - att tillaga alla mer eller mindre otäcka recept och äta det, och för att de dokumenterat det så fint! En snygg bok är det också! Gillar, verkligen!

70-talets värsta maträtter
"I samband med Den Bruna Matens ettårsjubileum som blogg frågade familjen Bruun sina läsare om vilken förrätt, varmrätt och efterrätt som är att betrakta som den värsta av de recept som tillagats. Här är "vinnarna"."

KOSTCIRKELN, det är verkligen 70-tal för mig!
Wikipedia:
Kostcirkeln illustrerar sju huvudgrupper av livsmedel som bör ätas varje dag. Den introducerades i Sverige efter amerikansk förlaga av Statens Institut för Folkhälsan 1965. Kostcirkeln anger inte proportionerna av det dagliga intaget vilket gav upphov till att KF:s Provkök introducerade matpyramiden.
Kostcirkelns fält är:
  1. Mejeriprodukter (utom smör)
  2. Köttfisk och ägg
  3. Rotfrukter (inklusive potatis)
  4. Grönsaker
  5. Frukt och bär
  6. Bröd och spannmål (inklusive pasta)
  7. Matfett



OCH SÅ LITE REKLAM:


1 kommentar:

  1. Hej!! Jag skulle vilja veta namnet på dem svarta korten som jag har haft en gån i tiden. När jag ser dem ångrar jag mig lite att jag gav bort hela samlingen!! viktoriaeugenia@gmail.com. mvh Victoria

    SvaraRadera